Telkkarissa tehtiin eräässä kokkiohjelmassa kevätkääryleitä. Se näytti suht helpolta ja kiinalaisen(kin) ruuan ystävänä tästä innostuin. Seuraavana viikonloppuna vierailimme ystäväpariskuntamme luona ja he olivat tehneet juuri ko. ohjelman ohjeiden mukaan kevätkääryleitä. Tuon ohjelman ohjeissa oli Scampin pyrsöjä, mutta ystävämme olivat korvanneet nämä katkaravuilla sekä jauhelihalla. Meidän kevätkääryleet on yhdistelmää näistä kahdesta edellämainitusta lähteestä ja jotain omastakin päästä laitettiin joukkoon. Creditsit siis ystävillemme ja tästä linkki tuon ohjelman sivuille.

551590.jpg

Kevätkääryleet (n.25kpl)

Kevätkääryle -taikinalevyjä (pakaste)
5 porkkanaa
1 keskikokoinen purjo
5-7 valkosipulin kynttä
1 tuore punainen chili
Mung -papu nuudeleita
400g jauhelihaa
200-300g katkarapuja
ruokaöljyä
soijaa
pippuria
(suolaa)
ainakin litra öljyä uppopaistamiseen

Kevätkääryle -taikinalevyjä saa ainakin itämaisten ruokakauppojen pakastealtaasta. Ostimme sellaisen 40 kpl:een paketin, jonka voi uudelleen pakastaa. Taisi olla thaimaalaisia. Kannattaa lukea käyttöohjeet paketista!

Ota katkaravut sulamaan hyvissä ajoin ennen valmistusta. Paista jauheliha. Laita Mung -papu nuudelit likoomaan 5 minuutiksi veteen. Kääryleet onnistuu ilman näitä nuudeleitakin, mutta kaupan täti oli näitä suositellut. Suikaloi porkkanat. Käy helpoiten yleiskoneen sellaisella terällä. Ne voi myös raastaa. Silppua valkosipulit ja pilko purjo renkaiksi tai puolikkaiksi riippuen purjon koosta. Pilko nuudelit n. 3-4 sentin pituisiksi. Silppua chili (poista siemenet, jos haluat). Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja lorauta soijaa hieman. Suolaa emme lisänneet koska soija on melko suolaista. Rouhi mustapippuria ja lisää reilu loraus öljyä. Sekoita.

Kevätkääryleiden täyttö selviää helpommin alla olevista kuvista. Lue myös paketissa mahdollisesti olevia täyttöohjeet - niin minäkin tein... Ota taikinat huoneenlämpöön, kun alat valmistelemaan ruokaa (edellyttäen, että taikina on pakaste..). Ota yksi taikinalevy kerrallaan täytettäväksi. Kun kaikki kääryleet on täytetty, kuumenna paistoöljy n.160 asteiseksi. Itselläni ei ollut mittaria, joten kokeilin pienellä taikinapalalla, alkaako se kypsymään öljyssä. Uppopaistamisessa kannattaa käyttää reilusti öljyä, meillä oli litra. Kolmen litran kattilaan mahtui 3-4 kerrallaan paistumaan. Paista kääryleet kullankeltaisiksi. Nosta valmiit kääryleet ensin talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy imeytyy pois ja nosta sitten toiseen astiaan.

551576.jpg551511.jpg551537.jpg551565.jpg551572.jpg551581.jpg


Tarjoile kevätkääryleet esim. jonkun salaatin kanssa. Itse teimme nopean Cous-Cous salaatin. Siihen tuli pari desiä cous-cousia sekä pussi herne-maissi-paprikaa ja kirsikkatomaatteja. Lisukkeena ja kastikeena oli hapanimelä -kastiketta, soijaa sekä chili-valkosipulimajoneesia.

TÄRKEÄÄ!!! Öljy saattaa syttyä tuleen! Sammuta liesituuletin paiston ajaksi ja mikäli mahdollista käytä sellaista hellan levyä, joka ei ole suoraan liesituulettimen alapuolella. Mikäli öljy syttyy palamaan, älä koskaan käytä vettä palavan öljyn sammuttamiseen vaan tukahduta palo esim. kattilan kannella.