738210.jpg738221.jpg
Kuvan siniset mukit ja kannut Kreikan länsiosasta Pargasta.

Lauantai-illaksi "piti" jotain ihan vaan pientä ja kevyttä iltaherkkua väsäillä. Kohtuullisuus on allekirjoittaneelle tutematon käsite, joten pienenä iltaherkkuna loihdittiin aimo setti kreikkalaista naposteltavaa. Pitkään aikaan ei kyllä oltukaan tehty kreikkalaista ruokaa. Kipinän sain Keittokomerosta. Siellä oli mahtavia kuvia suomalaisesta Kreeta -ravintolasta. Laitan kaikki kreikkalaiset ruuat erillisinä postauksina, niin ne on helpompi löytää jälkikäteen. Kategorioin ne Kreikkalaista nimen alle.

738192.jpg
Dakos

Hiivaleipäkorppuja (aitoja ja alkuperäisiä taitaa saada vain kreikasta/kreetalta) :o(
Hyvin kypsyneitä tomaatteja
Fetaa
Oliiviöljyä
Tuoretta/kuivattua oreganoa
(oliiveja, punasipulia)

Asettele korput lautaselle (ks.kuva alla) ja pirskottele esim. sudilla vettä pintaa ja anna "vetäytyä" hetki. Korppujen ei ole tarkoitus mennä mössöksi, vaan jäädä rapeiksi. Pilko tomaatit pieniksi. Tomaateille voi varovasti näyttää sauvasekoitinta, mutta niitä ei ole tarkoitus soseuttaa! Itse tykkään kostuttaa korppuja myös tomaattimehulla hieman. Levitä pilkotut tomaatit korppujen päälle. Mikäli haluat voit silputa punasipulia tomaattien lisäksi. Murskaa fetaa reilusti tomaatin päälle. Ripottele päälle oreganoa - itse käytin tällä kertaa tuoretta oreganoa. Päällimmäiseksi vielä oliiviöljyä maun mukaan.
Koristeluun voi käyttää oliiveja ja maistuvat ne hyvältä muutenkin. Meillä on jättisäästöpurkki vihreitä oliiveja, mutta parhaiten kreikkalaisiin ruokiin käy kalamata-oliivit. Tarjoile heti, ettei korput mene mössöksi.

738186.jpg

p.s. Viime syksynä Kreetalla vakitavernan omistajalta kyseltiin dakos-korpun ohjetta, mutta kaikki emännät ostavat korput/hiivaleivän valmiina leipomosta (tai näin meille kerrottiin), joten salaisuus jäi selvittämättä. Jos joku tietää, mistä Suomesta löytyy Dakos-korppuja myytävänä, niin kommenttia tännepäin, kiits (alkaa loppumaan...)! Jonkinlaista hyvinkohotettua hiivaleipää vois itsekin kokeillä tehdä ja kuivattaa sitten uunissa.